Putregaiurile se caracterizeaza prin descompunerea in profunzime a tesuturilor atacate sub actiunea agentilor fitopatogeni. Aceste modificari sunt produse de unele bacterii si ciuperci patogene.
In functie de
conditiile climatice si consistenta organelor afectate putregaiurile pot fi
umede si uscate.
Principalele boli
sunt:
1.Innegrirea
bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor de cartof (Erwinia carotovora
pv. atroseptica)
Boala se poate
manifesta atat in camp, cat si in timpul depozitarii, pierderile de tuberculi
ajungand la 50-60%.
Simptome: Plantele provenite din tuberculi infectati, raman mai
mici, cu tulpini debile, cu ramuri erecte si indoite spre axul principal. Foliolele
sunt rasucite spre fata inferioara , sunt rigide, de culoare verde-galbuie cu
luciu metalic.
Baza tulpinilor este
subtiata, innegrita, iar tesuturile din aceasta zona prezinta un putregai
moale.
Interiorul bazei tulpinii este brun si moale, iar fasciculele vasculare sunt de culoare mai inchisa. Plantele bolnave se smulg usor, nu produc tuberculi sau acestia sunt afectati de putregai umed.
Interiorul bazei tulpinii este brun si moale, iar fasciculele vasculare sunt de culoare mai inchisa. Plantele bolnave se smulg usor, nu produc tuberculi sau acestia sunt afectati de putregai umed.
In sectiune printr-un
tubercul atacat, se constata o coloratie roz-violacee a inelului de vase,
situal la cativa milimetri sub coaja. Intr-un stadiu mai avansat al bolii
incepe solubilizarea amidonului, formandu-se in tuberculi caverne pline cu un
mucilagiu bacterian, ce emana un miros neplacut de acid butiric. In final,
pulpa tuberculului se descompune in intregime.
In depozitele umede,
neaerisite, cu temperatura moderata, boala evolueaza rapid determinand
putrezirea in masa a tuberculilor.
Agentul
patogen: Erwinia carotovora pv. atroseptica,
bacterie care se transmite de la un an la altul cel mai adesea prin tuberculi
infectati, folositi la plantare si prin resturile vegetale ramase in camp dupa
recoltare.
Raspandirea in timpul
vegetatiei se face prin insecte, prin melci, prin apa provenita din ploi sau
irigatii, prin unelte, etc. Infectia se realizeaza prin rani, lenticele sau
stoloni.
Profilaxie: Ca masuri profilactice se recomanda sa se evite plantarea
in soluri grele, umede, sa se respecte rotatia culturilor, astfel incat pe
terenul infectat, cartoful sau alte plante pentru care agentul patogen
manifesta afinitate, sa nu revina mai devreme de 4 ani.
La plantare sa se
foloseasca numai tuberculi sanatosi, cultivarea de soiuri rezistente,
combaterea daunatorilor de sol, cartofii destinati pastrarii sa fie recoltati
la maturitate deplina, adunarea si arderea resturilor vegetale ramase pe camp
dupa recoltare. Inainte de depozitare,
tuberculii vor fi sortati, iar in depozite se va mentine temperatura de 1-4º C
si umiditatea de 70-80%, asigurandu-se o buna aerisire.
Masuri de prevenire si combatere:
Previcur Energy, 15 mlPret: 14.5 lei
Captan 80 WDGPret: 2.73 lei
Dithane Neotec 75 WGPret: 2.13 lei
2.Putregaiul
sau caderea plantutelor din rasadnita si sere (Pythium debaryanum)
Este una dintre cele
mai raspandite si pagubitoare boli care apare in rasadnite si sere inmultitor.
Agentul patogen este
polifag atacand plante ce apartin la specii din familii botanice diferite.
Simptome: Filamentele miceliene din sol patrund prin stomate in
regiunea hipocotila a plantutelor. In urma infectiilor, apar in dreptul
coletului pete brune, care se intind cuprinzand coletul si baza tulpinitei,
care se subtiaza si se inmoaie,
Frunzele se ofilesc, iar
plantutele cad la pamant si putrezesc. In conditii de temperatura si umiditate
ridicata, boala are un caracter acut, astfel ca in 2-3 zile pot fi atacate si
distruse toate plantutele din rasadnita.
Atacul este mai
periculos cu cat se produce mai aproape de faza de germinare si rasarire a
plantutelor, apoi pe masura ce ele cresc, devin tot mai rezistente la atacul
ciupercii.
Agentul
patogen: Pythium debaryanum, ciuperca care se
transmite prin rani sau prin strapungerea activa a peretilor celulari. Putrezirea
tesuturilor atacte se datoreaza unei enzime pectolitice secretate de agentul
fitopatogen.
Dupa distrugerea
tesuturilor vegetale, patogenul duce o viata saprofita, prin modificarea rapida
a sistemului enzimatic.
Profilaxie: Intrucat perioada critica a bolii se limiteaza la stadiul
de plantute, masurile preventive trebuie sa asigure ferirea rasadurilor de
infectii, pana la transplantarea lor in camp. O importanta deosebita, in cazul
acestei boli, o are dezinfectarea pamantului din rasadnita sau inlocuirea lui
cu pamant necontaminat.
Dezinfectarea
pamantului se face cu rezultate bune pe cale termica cu vapori de apa sau cu
apa clocotita astfel ca sa se mentina temperatura materialului tratat (sol,
mranita). Dezinfectia se mai poate face cu Basamid Granule (5 kg/100 m²).
In timpul rasaririi si
dezvoltarii rasadurilor se va avita excesul de umezeala si se va asigura o buna
aerisire a plantelor.
In combaterea chimica
a agentului fitopatogen s-au obtinut rezultate bune cu Previcur Energy (20 ml
in 20 l apa), Captan (0.2-0.5%), Dithane M 45 (0.2%), Merpan 80 WDG (4-5 l
solutie/ mp).
Masuri de prevenire si combatere:
Previcur Energy, 15 mlPret: 14.5 lei
Captan 80 WDGPret: 2.73 lei
Dithane Neotec 75 WGPret: 2.13 lei
3.Monilioza
sau putregaiul brun, putregaiul negru si mumifierea fructelor de semintoase
(Monilinia fructigena)
Boala se manifesta la
peste 40 de specii de plante, din familii diferite, insa este mai periculoasa
pentru mar si par. Monilioza produce pagube mai aproape de maturitatea
fructelor, iar infectiile tarzii care au loc in timpul recoltarii se manifesta
in depozite.
Simptome: Atacul se manifesta pe ramuri, frunze, flori, fructe,
formele de atac imbracand aspecte diferite in functie de faza de vegetatie si
evolutia conditiilor climatice.
Primavara, in timpul
infloritului, unele ramuri tinere incep sa se vestejeasca, frunzele si florile
se brunifica si se usuca.
Atat pe scoarta
ramurilor atacate, cat si pe flori, apar mici pernite de culoare cenusie-
galbuie ce reprezinta sporodochiile ciupercii. Mai tarziu, cand fructele au
ajuns la dimensiunea unei alune, in special la par, acestea se innegresc si cad
in masa.
Atacul pe fructele
mature este cel mai frecvent si cel mai pagubitor. In aceasta faza se poate
intalni sub 3 forme de manifestare: putregai brun, putregai negru si mumifiere.
Putregaiul
brun apare pe vreme calda si ploioasa. Pe
fructele atacate apar pete brune care se intind in suprafata si cuprind pulpa
in intregime. Pe suprafata fructelor cu putregai brun apar sporodochii (micelii
cu conidiofori si conidii) dispuse sub forma de cercuri concentrice. Fructele
atacate de putregaiul brun cad in cursul verii.
Putregaiul
negru apare pe vreme racoroasa si ploioasa. In
aceasta situatie fructele se innegresc si putrezesc. Ele au epicarpul
stralucitor, dar nu prezinta sporodochii. Aceasta forma de atac apare deseori
in depozite.
Mumifierea
fructelor apare pe vreme calda si secetoasa. In
aceasta situatie fructele atacate se deshidrateaza, se intaresc, devin
pietroase si raman atarnate de pomi si in timpul iernii. In aceste fructe se
formeaza sclerotii ciupercii, care sunt organe de rezistenta ale aparatului
vegetativ.
Agentul
patogen: Monilinia fructigena f.c. Monilia fructigena, ciuperca, care supravietuieste in timpul iernii, cel mai
frecvent sub forma de stome miceliene in fructele si scoarta ramurilor atacate.
Primavara, in conditii
favorabile de mediu, miceliu creste si formeaza sporodochii pe care se formeaza
conidiofori cu conidii ce produc infectii primare. Conidiile sunt diseminate de
vant, de apa de ploaie, insecte. Ajunse pe fructele tinere germineaza si produc
un filament de infectie care de cele mai multe ori patrunde prin rani produse
de diferiti factori abiotici (grindina, vant) si biotici (intepaturi de
insecte).
Profilaxie: Se recomanda distrugerea prin ardere a lastarilor si
fructelor atacate, evitarea producerii de rani pe fructe si ramuri.
Tratamente in cursul
perioadei de vegetatie cu Bravo (1.5 l/ha), Dithane M 45 (0.2%), Folicur Solo
(0.1%), Orius 25 EW (0.1%), Rovral 500 SC (1 l/ha), Score 250 EC (0.025 l/ha),
Teldor 500 SC (0.8 l/ha), Topsin 70 WDG (0.7 kg/ha).
Masuri de prevenire si combatere:
Bravo 500 SCPret: 9.05 lei
Dithane M 45, 20 gPret: 2.62 lei
Rovral 500 SCPret: 6 lei
Topsin 70 WDGPret: 3.05 lei
4.Monilioza
sau putregaiul brun si mumifierea fructelor de samburoase
Monilioza
samburoaselor este o boala raspandita si pagubitoare, producand pagube cifrate
intre 30-50% din productia de fructe, putand duce treptat la uscarea pomilor.
Simptome: Sunt atacate atat fructele, cat mai ales florile, frunzele
si ramurile tinere in timpul primaverii. Florile de la varful ramurilor tinere
in cea mai mare parte se ofilesc, se brunifica si se usuca, dar nu cad.
De asemenea, frunzele
tinere se usuca incepand de la varf si atarna in jos, simptom cunoscut sub
denumirea de „vestejire moniliana” sau „boala stindard”.
Pe organele atacate
apar sporodochiile ciupercii sub forma unor mici pernite constituite din
miceliu si spori. Acest aspect parazitar este caracteristic pentru tara noastra
in special pe visin, cires, piersic si migdal si este periculos decat atacul pe
fructe.
Pe fructe, boala se
manifesta prin putregai brun si mumifiere. Simptomele sunt asemanatoare cu cele
produse de Monilinia fructigena la semintoase, cu deosebire ca sporodochiile
formate pe fructe sunt risipite pe toata suprafata fructului.
Fructele atacate se
desprind de pe ramuri si cad pe pamant, unde continua sa putrezeasca. La prun
sporodochiile produc perforarea epicarpului, iar sucul zaharat se scurge in
afara, lipind fructele intre ele. Pachetele de fructe putrezite si mumificate
raman prinse pe ramuri, fiind vizibile in coroana pomilor in cursul repausului
vegetativ.
Agentul
patogen: Monilinia laxa f.c. Monilia laxa, ciuperca
ierneaza sub forma de strome miceliene in fructele si scoarta ramurilor
atacate, de asemenea conidiile rezista la temperaturi scazute in proportie de
60-70%.
Primavara, in conditii
favorabile de mediu (temperatura si umiditate), miceliul creste si formeaza
sporodochii sau conidiile germineaza si produc infectii primare. In anii cand
perioada infloritului este lunga si umiditatea ridicata, infectia se produce in
masa, infectia are loc prin stigmat, de unde miceliul patrunde in stil, apoi in
ovar producand ofilirea florilor, deseori prin pedunculul fructelor miceliul
trece in scoarta ramurilor.
In fructele mature,
miceliul ciupercii patrunde prin intepaturile si ranile produse de ploi cu
grindina.
Profilaxie: Se recomanda distrugerea prin ardere a lastarilor si
fructelor atacate, evitarea producerii de rani pe fructe si ramuri.
Tratamente in cursul
perioadei de vegetatie cu Bravo (1.5 l/ha), Dithane M 45 (0.2%), Folicur Solo
(0.1%), Orius 25 EW (0.1%), Rovral 500 SC (1 l/ha), Score 250 EC (0.025 l/ha),
Teldor 500 SC (0.8 l/ha), Topsin 70 WDG (0.7 kg/ha).
Masuri de prevenire si combatere:
Bravo 500 SCPret: 9.05 lei
Dithane M 45, 20 gPret: 2.62 lei
Score 250 ECPret: 6.43 lei
Topsin 70 WDGPret: 3.05 lei
5.Putregaiul
(mucegaiul) cenusiu al tomatelor (Botrytis cinerea)
Este o boala ce se
intalneste frecvent in culturile de tomate din sere si solarii si mai rar in
cele din camp.
Simptome: Atacul se manifesta pe toate organele supraterane ale
plantelor. Primele simptome apar, de regula, pe frunzele de la baza plantelor.
Pe frunzele batrane apar pete verzui sau galbui-verzui, care se necrozeaza si
uneori prezinta o zonare concentrica.
La suprafata
tesuturilor atacate intr-o faza mai avansata a bolii apare un puf abundent de
culoare cenusie, ce reprezinta partea asexuata a ciupercii respectiv
conidioforii cu conidii. Conidioforii purtati de curentii de aer infecteaza
celelalte organe ale plantelor (tulpini, fructe).
Pe tulpini atacul se
manifesta cel mai frecvent la baza plantelor, prin aparitia unor pete adancite
in tesut, care daca cuprind tulpina de jur-imprejur determina moartea
plantelor. Pete asemanatoare pot sa apara la diferite niveluri ale tulpinii si
plantele se ofilesc deasupra zonei de atac.
Forma cea mai grava a
atacului se manifesta pe fructe, sub forma unui putregai umed si moale la locul
de insertie al pedunculului, la suprafata caruia se dezvolta din abundenta
puful de conidiofori si conidii de culoare cenusie. Fructele atacate se
desprind si cad pe sol.
Agentul
patogen: Botrytis cinerea, ciuperca se transmite
de la un an la altul prin miceliul de rezistenta, iar in timpul vegetatiei se
raspandeste prin conidii.
Profilaxie: Ca masuri preventive se recomanda strangerea si
distrugerea plantelor atacate, folosirea de soiuri si hibrizi rezistenti.
In timpul prioadei de
vegetatie se aplica tratamente foliare cu Acanto Plus (0.5 l/ha), Amistar Xtra
(0.75 l/ha), Bravo (2 l/ha), Chorus 75 (0.5 kg/ha), Dithane M 45 (0.2 %),
Folpan 80 WDG (1.5 kg/ha), Mirage 45 EC (1 l/ha), Pictor (0.5 l/ha), Rovral 500
SC (1 l/ha), Score 250 EC (0.5 l/ha), Switch (0.6 kg/ha), Teldor 500 SC (0.8
l/ha), Topsin 500 SC (1.4 l/ha).
Masuri
de prevenire si combatere:
Produsele folosite sunt:
Produsele folosite sunt:
Bravo 500 SCPret: 9.05 lei
Rovral 500 SCPret: 6 lei
Teldor 500 SC, 15 mlPret: 15.18 lei
Sursa : http://www.botanistii.ro/blog/boli-plante-putregaiul/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu