marți, 18 iulie 2017

Afacerea GOJI - Informarea poate face diferenta intre esec sau un real succes


Afacerea Goji - Calitatea si Informarea, garanteaza succesul unei culturi de Goji

Din dorinta de a cultiva ceva sanatos si de ce nu profitabil, tot mai multi se indreapta spre cultura de Goji. Suprafetele cultivate cu Goji cresc in fiecare an fara a se putea realiza o estimare sau un control al soiurilor utilizate in aceasta cultura.

Internetul abunda de informatii referitoare calculele economice si rentabilitatea unei culturi de Goji. Cu gandul la o amortizare rapida a investitiei sau un profit realizat relativ usor, se pierd din vedere unele lucruri esentiale pentru  succesul acestei afaceri.

Sursele de informatii nu sunt intotdeauna demne de incredere, recomandarile nu sunt bazate pe o experienta reala iar imaginile folosite ca exemplu sunt uneori preluate de pe internet.

Se creeaza situatii cand resursele unei investitii sunt epuizate inainte de a finaliza proiectul integral. Nu mai raman bani pentru ingradire, pentru realizarea sistemului de picurare sau achizitia de fertilizanti, atat de necesari dezvoltarii sanatoase a unei culturi de Goji. Toate din o lipsa de informare sau din dezinformare voita.

Daca resursele financiare sunt limitate, noi recomandam infiintarea unei culturi de Goji, pe o suprafata mai mica dar de calitate. Ulterior, odata cu familiarizarea arbustiului de Goji, ii ajutam sa se extinda singuri, cu propriul material saditor.

Trebuie sa fim sincer si totodata realisti. Zonele reci, cu primaveri lungi, reduc substantial perioada de fructificare, respectiv perioada in care putem culege fructe Goji. Daca in urma testelor la sol, realizam ca proiectul necesita investitii ridicate, care se vor amortiza greu, va trebui sa mentionam cultivatorului, pentru ca acesta sa stie dinainte aceste aspect si nu cand va fi prea tarziu…
           
Un arbusti care poate fi produs relativ usor, cu o rezistenta ridicata la schimbari de temperatura si stres, Goji are un comportament complet diferit in pepiniera fata de camp.
Daca in pepiniera scopul principal este de a creste o planta cat mai sanatoasa si viguroasa, in camp ne dorim, in primul rand, ca aceeasi planta sa fie ferita de boli sau daunatori si sa produca un rod puternic.

Fara o experinta cu planta Goji in camp de macar un an nu putem considera ca suntem pregatiti sa recomandam sau sa oferim consultanta specializata. Si totusi, internetul este plin de oferte de plante din partea unora care nu au vazut cum arata un fruct proaspat de Goji.

Sunt cultivatori care influentati de aceste articole intalnite in mediul on-line, ma intreaba daca este obligatorie realizarea unui sistem de irigatie. Probabil nu realizeaza ca o planta sanatoasa, cu o fructificare abundenta depinde in totalitate de accesul acesteia la apa. Fructul inseamna apa.

Trecand peste legalitatea actiunilor, adica peste faptul ca doar pepinierele autorizate de Inspectia Semintelor si a Materialului Saditor din Romania au dreptul sa comercializeze plante Goji (certificatul de producator local eliberat de primarie nu este valabil), sunt situatii cand materialul saditor comercializat este din seminte sau butasi de Gardurarita, un soi local, asemanator Goji dar considerat toxic.

Specialistii considera ca sunt suficiente cateva plante toxice sa strice o cultura intreaga in momentul polenizarii de catre albine.

O plantatie de calitate NU se poate infiinta fara un material saditor certificat. Certificarea garanteaza calitatea plantei achizitionate. Garanteaza prinderea acesteia (in caz contrar plantele neprinse vor fi inlocuite). Va ofera siguranta ca nu ati luat o decizie gresita care, in alta situatie ar fi fost prea tarziu de realizat.
 Autorizatia de plantare, necesara inregistrarii culturii, nu va fi eliberata decat dupa prezentarea documentelor de provenienta a materialului saditor. Nu in ultimul rand, responsabilitatea cade in seama vanzatorului si nu a dumneavoastra.

O plantatie de calitate NU se poate infiinta fara un test al solului (din experienta proprie va spun ca ne-am chinuit 3 ani sa aducem nivelul PH-lui de la 4,5 la 6.5 intr-un teren lipsit de nutrienti). 
In urma rezultatului acestui test se poate evalua daca zona respective este pretabila acestui gen de cultura. Planul de fertilizare si combatere, metodele de reglare ale PH-lui, solutii de drenare si de crestere a calitatii solului (realizat de specialistii nostri), NU se pot concepe fara acest test.

Ne adresam celor interesati de aceasta cultura sau care doresc doar cateva plante in gradina proprie. Indiferend de decizie, scopul este de a investi in sanatatea noastra.


Va stam la dispozitie pentru orice intrebare…













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu