duminică, 26 iulie 2015

TRIPSUL

TRIPSUL o amenintare serioasa pentru culturi.


Prezentare
Este intalnit pretutindeni cu preponderenta in zonele de campie, atat in sere solarii cat si in camp. In serele incalzite se inmulteste tot timpul anului, iar in rest ierneaza in sol. Poate avea 5-6 generatii pe an, inmultindu-se pe cale asexuata. Femela depune 30-50 oua in tesuturile funzelor, florilor sau fructelor plantelor gazda. Larvele se hranesc cu respectivele tesuturi, iar o generatie completa a tripsului functie de conditiile de mediu este de 15-40 zile.

Mod de daunare
Tripsul este un daunator polifag care ataca cele mai diverse specii de legume, pagube importante producand in culturile de tomate si ardei. Larvele colonizeaza partea inferioara a frunzei si impreuna cu adultii se hranesc cu sucul celular, prin intepare si sugere. Atacul se poate recunoaste dupa urmele lasate pe fructe si frunze. Datorita atacului pe frunze si fructe apar pete decolorate, care cu timpul devin argintii si chiar brune. Din cauza atacurilor de trips, se obtin productii reduse si de slaba calitate.

O actiune extrem de periculoasa este faptul ca tripsul este principalul vector de transmitere a virusului petelor de bronz (TSWV). Tripsii infectati isi mentin capacitatea de infectie pe toata perioada vietii

Combatere 
Combaterea acestui daunator este extrem de dificila datorita adaptabilitatii lui la mediu si a rezistentei pe care o face fata de produsele chimice.
Poate fi mentinut sub control (sub pragul de daunare), utilizand, combatere biologica cu pradatori. Acestia consuma tripsul , ramanand o populatie mica care nu dauneaza culturilor si se creaza in acest mod un echilibru intre pradator si Trips. Ca pradatori se utilizeaza: Amblyseius-System (Amblyseius cucumeris)Swirskii-System (Amblyseius swirskii) sau Orius-System (Orius spp)
Ultimele cercetari in combatrea tipsului au condus spre produse biologice cu efecte devastatoare asupra acestui daunator. Aceste produse inhiba functiile organelor Tripsului si conduce la moartea acestuia. Rezultate foarte bune au fost obtinute cu amestecul a doua produse , BOUNDARY SW 350-400 ml si HUNTER SW 170-190 ml/100 litrii apa. Este important ca pH-ul apei sa fie 5,5-6. Aplicarea se repeta la interval de  5-7 zile. Thripsul nu realizeaza rezistenta la aceste produse. Pe langa efectele eliminarii daunatorilor aceste produse stimuleaza dezvoltarea vegetativa a plantelor si creste productia.


 Produsul pentru combatere:
 Cele 2 substante se pot amesteca pentru a efectua o singura aplicare foliara.
  • BOUNDARY SW:  35 ml / 10 litri de apa

  • HUNTER SW:        17ml / 10 litri de apa
 



marți, 14 iulie 2015

Putregaiul cenusiu






Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea / Botrytis alli)


Vremea schimbatoare din ultima perioada, face ca plantele de goji sa fie mai sensibile la unele din bolile conventionale ale altor plante. Putregaiul cenusiu este favorizat de umiditatea ridicata, nebulozitate, ceata si temperaturi scazute. 

De asemenea, un factor suplimentar de risc il reprezinta ranile provocate la plante prin lucrarile in verde. La culturile in sere si solar este foarte important aerisirea corecta, fertilizarea si modul de irigare

Este o boala larg raspandita in culturile de camp (Botrytis alli), sere si solarii (Botrytis cinerea), fiind al doilea agent patogen cu risc ridicat de manifestare.

Simptome

Boala poate apare pe toate organele aeriene ale plantei, deseori pe inflorescente. Simptomul cel mai frecvent la infectarea cu putregaiul cenusiu este ofilirea brusca a tesuturilor suculente (tulpini si frunze). Pe organele verzi apar portiuni verzi-galbui decoloratecare devin brune sau sau cenusii Atacul cel mai grav apare pe fructe, sub forma unui putregai umed si moale la locul de insertie al pedunculului iar fructele bolnave se desprind cu usurinta si cad la suprafata solului. 




Rezolvare:








 Dozaj:
Se pot amesteca pentru a efectua o singura aplicare foliara.
  • BLOCKS:  25-30 ml / 10 litri de apa
Actiune 
BLOCKS, stimuleaza dezvoltarea celulelor de aparare a plantei, creste  productia de fito-alexins care dezvolta  planta si o protejeaza de atacuri parazitare. Realizeaza o fertilizare foliara a plantelor.
Are rezultate foarte bune ca tratament pentru: Fainare, Mucegai pufos si  Phitophtora 
  • RED BLOC:  30 ml / 10 litri de apa 
Actiune
RED BLOC, stimuleaza vigoarea plantei, creste  productia de fito-alexins care dezvolta planta, iar Iodinele stimuleaza mecanismele enzimatice din plante. Realizeaza o fertilizare foliara si are un puternic efect de vindecare a plantei. Are rezultate foarte bune ca tratament pentru Botrytis, Bacterii, Clavibacter michiganensis si cicatrizeaza ranile plantelor respectiv fructelor.
Rezultate 
Plantele fertilizate cu RED BLOC chiar daca sunt atacate de paraziti, isi urmeaza ciclul lor de productie cu rezultate foarte bune. Se remarca cresterea zaharurilor in fructe,  coloratie frumoasa si timpurietate de coacere mai mare (3-4 zile).


vineri, 10 iulie 2015

MANA - o boala intalnita si la arbustii de Goji

Mana (Phytophthora infestans/Pseudoperonospora cubensis/ Peronospora destructor)

Pentru cei interesati
In aceasta perioada, se pot întâlnii in culturile de Goji, arbusti cu frunzele patate sau uchiar uscate. Raspunsul laboratorului la care am trimis cateva mostre de frunze a fost ca acestea sunt afectate sau incep sa fie afectate de Mana.
Situatia nu este grava, planta nu se pierde, dar frunzele afectate vor cadea, lasand loc altora noi si sanatoase. Acest lucru poate intarzia dezvoltarea fireasca a arbustiului. 
Daca sunt aplicate, din timp, substante de combatere a manei, planta de Goji isi revine foarte repede. De altfel Mana afecteaza la Goji doar frunzele mai vechi de la intrarea acesteia in vegetatie iar lastarii noi cresc fara a fi afectati.
Mana  este favorizata de picaturile de apa pe frunze si nebulozitate ridicata Atacul apare in camp, cu o probabilitate de 20%,în jurul datei de15 iunie, iar in perioada 20iunie-10 iulie probabilitatea aparitiei este de 55%. Aparitia atacului este favorizata de frecventa mare a ploilor si a temperaturilor de 16-22 grade C. Trebiuie evitata udarea prin aspersie.
Simptome
Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor ( frunze, tulpini, flori si fructe). Pe frunze ( varf si margine) apar pete mari, de forma neregulata, de culoare verzuie, care se brunifica in timp. In dreptul petelor se observa un puf fin, albicios, care reprezinta fructificatiile ciupercii. In timp, zonele atacate, se necrozeaza iar frunzele se usuca. Florile si fructele tinere care au fost infectate, se brunifica si cad. Atacul pe fructe debuteaza de regula, la locul de insertie a  pedunculului fructelor sub forma unor pete mari, de culoare brun-maslinie, care se maresc cu rapiditate, devin brune si cuprind in scurt timp fructele in intregime. Pe tulpina  apar pete brune, care conduc la uscarea acesteia.
           
      
      














Anul trecut ca si anul acesta utilizand cele doua substante am reusit sa refacem plantele afectate in cel mai scurt timp. Substantele utilizate sunt aprobate in cultura ecologica.
Rezolvare:
BLOCKS               SAU /SI                        SCUDO
 Dozaj:
Se pot amesteca pentru a efectua o singura aplicare foliara.
  • BLOCKS:  25-30 ml / 10 litri de apa
  • SCUDO:   preventiv 10ml / 10 litri de apa ; curativ  20 ml /  10 litri de apa


miercuri, 8 iulie 2015

Microelemente, Fosforul

Fosforul un element nutritiv cu rol major in metabolismul plantelor

Fiecare planta are nevoie de anumite cantitati de elemente nutritive pentru crestere si dezvoltare. Acestea sunt: macronutrienti de ordin primar (N, P si K), macronutrienti de ordin secundar (S, Ca si Mg) si microelemente (Fe, Mn, Co, Cu, Zn, B, Mo, Cl)

Fosforul din sol
Este intalnit in roci ce contin fosfor sub forma de fosfat de calciu. Este o forma greu solubila si incet utilizabila de catre planta. Concentratia de ioni de fosfat in solutia solului este scazuta (0,1-1,5 mg / litru sau  0,1-1,5 kg / ha). El este fixat  in sol pe trei suporturi:
  • pe lut prin puntilor de calciu.
  • pe humus sub forma de humo-fosfat
  • calcar activ
Fosforul  din sol in general este solubil, dar poate deveni insolubil prin precipitare in sol acid sub forma de fosfat de fier sau alumina, prin cristalizare in mediu alcalin sau difuzia in straturile de argila.
Din aceste considerente este nevoie sa introducem in sol ingrasaminte ce contin fosfor asimilabil usor de catre plante. Ingrasamintele organice au o serie de avantaje ca:
  • materia organica prin descompunere este o sursa de fosfor usor de absorbit si la dispozitia plantei
  • materialele organice protejeaza fosforul impotriva insolubilizarii
  • reorganizarea vietii microbiene folositoare din sol
  • combinarea cu humus sub forma de  humo-fosfat
Ingrasamimtele organice aduc in sol fosfor usor asimilabil de catre plamta in raport cu cele minerale.
 Rolul fosforului in plante.
Fosforul are 3  functii fiziologice esentiale:
  • functii celulare: afectează toate mecanismele de diviziune celulara si reproducere. De asemenea, participă la dezvoltarea membranelor celulare
  • functie energetica: fosforul ajuta la  stocarea si furnizarea de energie pentru toate reactiile chimice celulare
  • functile metabolice: are rol de catalizator în reactiile de sinteză a zaharurilor.
Fosforul este un element nutritiv esential pentru cresterea plantelor iar rolul fosforului nu poate fi inlocuit de nici un alt element nutritiv. Din aceste considerent  este necesara o aprovizionare adecvata a plantei. Fosforul joaca un rol primordial in metabolismul plantelor, participand la procesul de fotosinteza, respiratie, biosinteza glucidelor, lipidelor, fosfatidelor, enzimelor.
Carenta de fosfor duce la intarzierea cresterii plantelor. Fosforul creste rezistenta plantelor la seceta, stimuleaza dezvoltarea sistemului radicular, intensifica infratirea la cerealele paioase, are rol important in procesul de fructificare si formare a semintelor. Insuficienta fosforului, indeosebi in primele perioade de vegetatie, influenteaza negativ procesele de crestere si dezvoltare a plantelor. Carenta de fosfor se manifesta prin intarzierea cresterii, ramificare redusa, sistemul radicular slab dezvoltat si coacere intarziata. La pomi, carenta de fosfor afecteaza cresterea mugurilor de rod, si determina caderea prematura a fructelor. 

     
 Fosforul in ingrasamintele Italpollina
Fosforul din produsele Italpollina este de origine organica, obtinut din doua surse de materii prime :
  • gunoi de pasare sub forma de fitat care o rezerva in forma de fosfor din plante.  Fitatii sunt descompuse rapid in functie de microorganismele din sol si devin rapid disponibile pentru plante.
  • guano-fosfat format din excremente de pasari marine care pescuiesc o hrana bogata in fosfor, ceea ce explica continutul ridicat de fosfor a acestei materii prime. Acest guano-fosfat este sub forma de fosfor organic. Avand origine organica este usor descompus de acizii organici din sol, ceea ce-l face, usor accesibil de catre  plante.
Daca aveti un frunze de culoare verde inchisa cu culori violete, rosii sau albastre este un semn de deifienta de fosfor (P)
Mulți confunda o deficienta de fosfor (P) cu o problemă de ciuperci deoarece capetele frunzelor arata ca o problemă de ciupercă, dar paguba are loc la capatul frunzelor. Parti afectate de o deficienta de fosfor (P) sunt frunzele mai vechi sau toata planta.

Deficiente de fosfor.




marți, 7 iulie 2015

Prevenire cadere rasaduri Goji

CADEREA PLANTELOR (Pythium spp/Phytophthora spp/Rhizoctonia solani)


Consideratii despre boala
Moartea (aderea) plantelor in faza de rasad produce pagube insemnate. Acest simtom este cauzat de mai multi factori, cele mai importante distrugeri fiind cauzate de ciuperci din genurile Pythium spp, Phytophthora spp si Rhizoctonia solani.
Simptome
Boala se manifesta pe tulpina si radacini, fiind extrem de periculoasa la rasaduri in prima parte de vegetatie a acestora cand apar leziuni de culoare maronie la nivelul radacinii care avanseaza pe tulpina si provoca moartea plantei. Simptome mai apar si la baza tulpinii sub forma unor zone cu tesut moale si umed (dand impresia unei cupituri) care in scurt timp devin maro. Plantele afectate cad si mor.
Infectia
Agentii patogeni ai bolii supravetuiesc sub forma de spori in sol sau pe resturi organice, mai ales pe solurile unde au fost cultivate tomate. Plantele pot fi imbolnavite de fungii care penetreaza direct tesutul epidermal al radacinilor tinere sau prin ranile provocate de insecte respectiv lucrari de intretinere. Aceasta situatie este extinsa in rasadnite neprofesionale, unde temperatura atmosferei respectiv substratului si umiditatea nu sunt adegvate. Severitatea atacului creste cand este asociata cu atacul altor agenti patogeni.
Culturi atacate
  • tomate
  • ardei
  • vinete
  • pepene
Tratament
Se aplica prin stropire (apa de irigat) PHOSPHIT-ONE 10 ml/10 litri apa+ Topsin 10g /10 litri apa. Aste recomandat o aplicare preventiva dupa rasarire.
Produsul de combatere

joi, 2 iulie 2015

Un mic ajutor

O prima solicitare a unei colege ce a intampinat ceva probleme in cultura infiintata.  Lorand  (Klastorf) a raspuns promt ca de obicei. In prima poza nu este vorba de un daunator ci de o larva de Gargarita, o insecta foarte folositoare in toate culturile. 
Pentru cea de a doua poza ar fi un inceput de boala micotica dar care tratata din timp poate fi rezolvata inainte de a creea probleme. 
Recomandare de utilizare  Scudo 2ml/1litru apa, amestecat cu Blocks 2.5ml/1 litru apa, utilizat foliar la 2 saptamani. Totul se poate amesteca cu Trainer si utiliza la urmatorul tratament.
http://www.seminte-ingrasaminte-turba.ro/produse/Categories-Tree/6738-Pesticide-BIO




miercuri, 1 iulie 2015

Bine ati venit.

Am infiintat acest Blog pentru a veni in sprijinul tuturor cultivatorilor de Goji din Romania. Un loc in care sa ne cunoastem mai bine,sa impartasim din experientele noastre si de ce nu sa facem primii pasi spre o alta forma de colaborare, asocierea.
Specialistii nostri, de la cunoscuta firma Klastorf, vor fi prezenti de cate ori va fi nevoie sa ne ajute sa preintampinam sau sa rezolvam eventuale probleme aparute.
Credem ca trebuie acordata o aceeasi atentie tuturor culturilor, indiferent de soi sau zona geografica. Cu totii am investit in sanatate. Consideram ca numai impreuna putem ajunge sa cunoastem aceasta planta si sa realizam productia sperata.
Pozele sau recomandarile primite pe E-mail vor fi postate aici pentru a avea toata lumea acces la ele.
Email : office@plantatiegoji.ro